dimecres, 17 de desembre de 2008

Banys de Nostàlgia (11): Noche de Fiesta

Nota: No us he penjat l'anterior bany de nostàlgia perquè el vam dedicar a les caretes, sintonies i "despedida-y-cierres" de les teles dels anys 80. Gairebé no hi havia text. En el d'aquesta setmana també hi ha molt de so... però el text és aprofitable!

Sempre hem sigut del parer que per acabar de ser un país normal, hauríem de tenir també el nostre univers “kitsch”. Si voleu, es pot fer amb una certa gràcia, però no estem d’acord que haguem de voler anar d’alternatius fins i tot en els programes de Cap d’Any. En dues edicions, Joel Joan va crear per a TV3 un especial anomenat “Què feies aquell Cap d’Any?” que era una total paròdia, justament, d’aquests programes tan casposos, en què els artistes eren substituïts per cares conegudes de la casa. Però potser hauríem de pensar que una cosa així ens faria falta, sense paròdia.
Per això avui, en l’última secció de l’any, volem fer un repàs pels programes de Cap d’Any que, majoritàriament, Televisió Espanyola ens va regalar a la dècada dels 80. Aquells programes on tots els “extres”, models vestits de gala al voltant de petites taules rodones, són més actors que mai; han de celebrar el canvi d’any com si fos l’últim quan, segurament, el programa s’enregistra el mes d’octubre. Hem fet una espècie de “rànquing” dels artistes que més han repetit en aquests especials; a destacar que això ha estat possible gràcies a l’hemeroteca online de “La Vanguardia”, amb la qual cosa hem pogut veure la programació de televisió de tots els 31 de desembre de cada any. I, per cert, comprovar com en els primers anys de la dècada dels 80 encara, al costat de cada programa, s’especificava si era en color o en blanc i negre. Val a dir que potser el rànquing no és del tot acurat perquè moltes vegades s’optava per la fórmula “entre d’altres...”, i així hem “classificat” només els que es publicaven a les pàgines de televisió.
Així doncs, el “Top 11” de grups i cantants que repeteixen més que l’all són...
11. KAOMA
Hem fet una petita trampa perquè són protagonistes d’un cas únic; van sortir, gairebé al mateix temps, en els programes de Cap d’Any de 1989 a TVE i a TV3. La culpa era de la Lambada, lògicament.
10. CAMILO SESTO
9. NÚRIA FELIU
Evidentment, Núria Feliu només va aparèixer en programes de TV3, sorprenentment igual que els següents en el rànquing... potser perquè eren valencians i la cosa quedava una mica més a prop.
8. LOS INHUMANOS
7. RADIO TOPOLINO ORQUESTRA
I també han repetit 2 cops: Norma Duval, Hombres G, Gabinete Caligari, Manolo Escobar, Dúo Dinámico i Mari Trini, que només van sortir a TVE, i María Jiménez, Los Mustang, Bibi Andersen, La Trinca, El Último de la Fila, Celia Cruz, La Unión, Cantores de Híspalis, La Década Prodigiosa, Loquillo, Duncan Dhu i Serrat, que van aparèixer en espais de TVE i de TV3.
6. MIGUEL BOSÉ
5. JOSÉ LUIS PERALES
Tots dos van aparèixer 2 cops en programes de TVE i en una ocasió en el programa de Cap d’Any de TV3, que també solia convidar faràndula “de les Espanyes” per satisfer tots els públics.
4. OLÉ OLÉ
3. ROCÍO JURADO
2. JUAN PARDO
1. MECANO
El grup dels germans Cano va aparèixer en el programa de Cap d’Any de TVE en 4 ocasions de 10 possibles, un percentatge a tenir en compte.
A destacar també que han passat pels caps d’any de TVE i de TV3 noms de traca i mocador, lògicament només un cop: Umberto Tozzi, Gibson Brothers, Viola Wills, Amy Stewart, The Shadows, The Platters, Boney M, Tina Turner, Stevie Wonder, Engelbert Humperdinck, Laura Branigan, Sylvie Vartan, Phil Feron & Galaxy, Sacha Distel, Donna Summer, Sabrina, Duran Duran, Pet Shop Boys, Bon Jovi, Spandau Ballet, Samantha Fox... i els que ens deixem.

Recapitulem!
Així, amb 4 repeticions tenim: Mecano. Amb 3 repeticions tenim Juan Pardo, Rocío Jurado, Olé Olé, Miguel Bosé (2 a TVE i 1 a TV3), José Luis Perales (2 a TVE i 1 a TV3). Amb 2: Camilo Sesto, Radio Topolino Orquestra, Norma Duval, Mari Trini, Hombres G, Gabinete Caligari, Manolo Escobar, Dúo Dinámico, Núria Feliu (2 a TV3), Los Inhumanos (2 a TV3), Loquillo y los Trogloditas (1 a TVE i 1 a TV3), María Jiménez (1 a TVE i 1 a TV3), Los Mustang (1 a TVE i 1 a TV3), Bibi Andersen (1 a TVE i 1 a TV3), La Trinca (1 a TVE i 1 a TV3), El Último de la Fila (1 a TVE i 1 a TV3), Celia Cruz (1 a TVE i 1 a TV3), La Unión (1 a TVE i 1 a TV3), Joan Manuel Serrat (1 a TVE i 1 a TV3), Cantores de Híspalis (1 a TVE i 1 a TV3), La Década Prodigiosa (1 a TVE i 1 a TV3), Duncan Dhu (1 a TVE i 1 a TV3). Esment a part mereix el cas de Kaoma, que van aparèixer 2 cops... en el mateix any (1989).
1980-81: Camilo Sesto, Orquesta Mondragón, Gilbert Becaud, Miguel Ríos, Umberto Tozzi, Gibson Brothers, Burning, Viola Wills, Amy Stewart, Passengers, Joan Baptista Humet, Dyango, Manolo Escobar, Rocío Jurado, Peret, María Jiménez, The Shadows, Dúo Dinámico, Jaime Morey, Marfil, Los Mustang.
1981-82: Huapachá Combo, Los Zombies, Mecano, Glamour, Radio Topolino Orquestra, Antonio Flores, Tino Casal, Nacha Pop, Jaume Sisa, Los Chichos.
1982-83: El canvi de direcció a TVE (a l’octubre el PSOE de Felipe havia arribat al poder) va fer que s’improvisés un programa de cap d’any molt criticat en què dues orquestres interpretaven el que s’anomenava “clàssics populars”. No hi va haver grans actuacions musicals.
1983-84: Camilo Sesto, Mecano, Rocío Jurado, Radio Topolino Orquestra, The Platters, Love Machine, Norma Duval, Juan Pardo, After Dark, Francisco. A TV3 van actuar Boney M, Tina Turner, Renato Carosone i Lole y Manuel.
1984-85: Josep Carreras, Miguel Bosé, Mari Trini, José Luis Perales, Juan Pardo. A TV3: Juliette Greco, Judy Collins, Santi Vendrell, Sabor Latino. Val a dir que La 2 va fer un programa especial amb la presència de tots els grups de la “movida madrileña” de l’època.
1985-86: Juan Bau, Sergio y Estíbaliz, Lolita, Hombres G, Bravo, Juan Pardo, Manolo Escobar, Norma Duval, Mari Trini, Stevie Wonder. A TV3: Engelbert Humperdinck, Laura Branigan, Abbe Lane, Bibi Andersen, La Trinca, Alaska, Objetivo Birmania, Los Sirex, Los Mustang, Josep Guardiola, Maria Jiménez, Enric Hernáez, Peor Imposible, La Unión, Sylvie Vartan, Phil Feron & Galaxy i Los Inhumanos.
1986-87: José Luis Perales, Sacha Distel, Nina Hagen, Felipe Campuzano, Lola Flores, Olé Olé, Bibi Andersen i Mecano. A TV3: Joan Manuel Serrat, Flying Pickets, Matt Bianco, Celia Cruz, Miguel Bosé, Bobby McFerrin, El Último de la Fila, Pi de la Serra, Janet Jackson, Tomeu Penya, Joan Bibiloni, Las Viudas, The Mamas and The Papas.
1987-88: Brigitte Nielsen, Verónica Castro, Antonio Molina, Ángela Molina, Paula Molina, Sabrina, Donna Summer, Francesco Napoli, Kid Creole and The Coconuts, Olé Olé, Hombres G, Duncan Dhu, La Década Prodigiosa, Gabinete Caligari, Radio Futura, Orquestra Plateria, Joaquín Sabina, La Trinca, José Luis Perales, Miguel Bosé, Camarón de la Isla, Cantores de Híspalis, Rocío Jurado, Chiquetete, Dúo Dinámico, Luis Cobos, Kris Kristofferson, Astrud Gilberto, Eros Ramazzotti, Patsy Kensit, Dionne Warwick, Sergio Mendes & Brasil 88, Luis Eduardo Aute, Vicky Larraz i Pasadena Roof Orchestra. A TV3: Regina Do Santos, Duble Buble, Núria Feliu, Martirio.
1988-89: Mecano, Olé Olé, La Década Prodigiosa, Samantha Fox, Vaitiare, Loquillo y Los Trogloditas, El Último de la Fila, Pet Shop Boys, Duran Duran. A TV3 es va tornar a fer un programa amb una successió de gags amb els presentadors més coneguts de la casa.
1989-90: Spandau Ballet, Joe Cocker, Kaoma, UB40, Bon Jovi, Celia Cruz, Plàcido Domingo, Joan Manuel Serrat, Ana Belén, La Unión, Los Rebeldes, Loquillo y Los Trogloditas, María Dolores Pradera i Gabinete Caligari. A TV3: Núria Feliu, Maria Josep Villarroya, La Salseta del Poble Sec, Charles Aznavour, Ornella Vanoni, Cantores de Híspalis, Black Box, La Década Prodigiosa, Los Inhumanos, Neneh Cherry, The Pogues, Kaoma, Duncan Dhu, Loquillo y los Trogloditas, Sopa de Cabra i Gato Pérez.

1 comentari:

Anònim ha dit...

"La Vanguardia" només devia comptar les dues primeres hores d'emissió, perquè crec que alguns van repetir més vegades. Juan Pardo i la Jurado, seguríssim.

I trobo un absent flagrant en la llista: Raphael. O és que aquest home ha estat exclusivament carn de Nochebuena?

Sí, confesso que vaig veure la seva gala dels 50 anys a TVE. I afegeixo: artistàs, es miri per on es miri. Willy Wonka en cantant.